Hemen bize ulaşın

iletisim@dorukayar.com

Sıkça Sorulan Sorular

Karşımıza en çok çıkan hukuki sorunları kısaca derledik. Daha fazlası için profesyonel hukuki yardım almakta yarar var.

1Bir avukat tutmalı mıyım?

Her işte olduğu gibi hukuki sorunların da hızlı ve doğru çözümü için profesyonel bir danışmanın aracılığına başvurmak gerekmektedir. Eğer sorununuzun tek başına çözülemeyecek bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, bir avukattan yardım istemekten çekinmeyin. Ülkemizde çoğu hukuki sorun, bir avukat yardımı istenmediği için sonuçsuz kalmakta ve bireysel olarak açılan davaların da çoğu kaybedilmektedir.

2Avukatlık ücreti nasıl belirlenir?

Avukatlık ücreti öncelikle avukattan avukata değişmektedir. Barolar Birliği’in belirlemiş olduğu asgari ücret tarifesinin altına inmemekle birlikte, işin niteliğine göre ve verilecek emeğe oranla bir fiyatlandırma yapılmaktadır.

Unutmayın ki avukat bir dava sürecini yönetirken ciddi bir mesai harcamaktadır. Biz ofisimizde bu ücretin mantıklı ve gerçekçi seviyelerde olması için çaba göstermekteyiz.

3Bir avukata ne kadar güvenebilirim?

Avukatlık meslek kanunlarınca da gizlilik ilkesine sıkı sıkıya bağlı bir meslek koludur. Öyle ki başka herhangi bir meslekte, gizliliğin ihlali halinde bizimki kadar sert yaptırımlar bulunmamaktadır.

Avukata söylemiş olduğunuz her bilgi, suç bile teşkil ediyor olsa üçüncü kişilere ve yetkili mercilere (Siz istemediğiniz takdirde) bildirilemez. Bu nedenle belki de tek güvenebileceğiniz kişi avukatınızdır.

4Avukatımı yetersiz hissediyorum.

Avukatınızın mahkemede sessiz olması veya az konuşması onun işini yapmadığını göstermez. Türk hukuk sisteminde süreç daha çok yazışmalarla ilerlemektedir. Belge gönderimi ve beyanlar ile işleyen davalarda hakimler avukatın birkaç cümle dışında konuşmasına zaten izin vermemektedir.

Yine bilindiği gibi hukuk sistemimiz ağır işleyen bir sistemdir. Davanızın uzun sürmesi genellikle avukatın hataları yüzünden değil, sistemin ağırlığı sebebiyledir. Bazen siz ne kadar uğraşırsanız uğraşın o davanın sonuçlanması yıllar alabilir. Nitekim iyi bir avukatın bunu öngörüp, sizi bilgilendirmesi de gereklidir.

Eğer avukatınızın mesleki açıdan hatalı işlemler yaptığı ve davayı yanlış yöne sürüklediğini düşünüyorsanız her zaman başka bir avukattan bilgi alabilirsiniz.

5Dava açmak pahalı mı?

Hayır dava açmak pahalı değildir. Dosya harcı ve posta masrafları ödendikten sonra dava açmak mümkündür. Avukatlık ücreti dava açmadan ziyade avukatın emeğinin karşılığı olarak ödenmektedir. Nitekim avukatlar genellikle ücretin büyük kısmını dava kazanıldıktan sonra ve kazanılan miktara oranla almaktadırlar.

Hayır dava açmak pahalı değildir. Dosya harcı ve posta masrafları ödendikten sonra dava açmak mümkündür. Avukatlık ücreti dava açmadan ziyade avukatın emeğinin karşılığı olarak ödenmektedir. Nitekim avukatlar genellikle ücretin büyük kısmını dava kazanıldıktan sonra ve kazanılan miktara oranla almaktadırlar.

İş Hukuku Soruları

1İş yerinde sorunlar yaşıyorum, fazla çalıştırılıyor, ücretim eksik ödeniyor veya ücretim hep geç ödeniyor.

Fazla mesaiye zorlanmak, çalışma günlerinin ve tatillerin dışında çalıştırılmak, ücretin eksik veya hiç ödenmemesi gibi konular haklı sebeple fesih nedenidir. Eğer ki iş yerinde bu tip sorunlarınız varsa bir avukatın danışmanlığını isteyerek bu haklarınızın korunması için neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

2İşten ayrıldım kıdem tazminatımı alamıyorum.

Kıdem tazminatı 1 yılı doldurmuş çalışanların işveren tarafından işten çıkartılması veya bir haklı fesih nedenine dayanarak yapılan işten ayrılmalarla kazanılmaktadır. Şartlarınızın oluşup oluşmadığını öğrenmek için bir avukatın yardımını isteyebilirsiniz. Eğer şartlarınız oluşmuş ve tazminata hak kazanmışsanız, dava yoluyla bu ücreti almak mümkündür.

Unutmayın ki işten ayrılmalarda alınacak tek tazminat, kıdem tazminatı değildir. İhbar tazminatı ve fazla mesai ücretleri gibi tazminatları da almaya hak kazanmış olabilirsiniz. Bunun için bir avukatın danışmanlığını istemekten çekinmeyin.

3İş yerinde mobbinge uğruyorum.

Kanunlarımıza mobbinge karşı çeşitli yaptırımlar getirmişlerdir. Bu durumda yapılan mobbingin seviyesine göre hem tazminat isteme hem de cezai yaptırımlara başvurabilirsiniz. Eğer iş yerinizde mobbinge uğradığınızı düşünüyorsanız en kısa zamanda bir avukattan yardım almanızda fayda var.

Tazminat Hukuku Soruları

1Tazminata nasıl hak kazanabilirim?

Karşı tarafın sorumluluğunun doğduğu ve sizin veya size ait bir şeyin zarar gördüğü tüm konularda tazminata hak kazanırsınız. Bu durum bir trafik kazası da olabilir, iş kazası da olabilir, hatta bir kişi tarafından malınıza verilen bir zarar da olabilir.

Burada kastedilen sorumluluk yaptığı davranış nedeniyle olabileceği gibi, kanunlar tarafından yapması emredilen ancak yapmadığı şeyler nedeniyle de olabilir. (Örneğin bir iş yerinde yeterli iş güvenliği önemleri alınmadığı için işçinin yaralanması.)

2Tazminat ücreti nasıl belirlenir?

Maddi tazminat için; eğer bir iş göremezlik söz konusuysa kişinin bilinen en son ücreti üzerinden hesaplanarak belirlenir. Bu bilinmiyorsa emsal ücretlere göre hesaplanır. Eğer başka tür bir zarar söz konusuysa bu zarara oranla bir ücret belirlenir. Bu ücret belirlenirken değer kaybı, yapılan ve yapılacak masraflar da dikkate alınır. Aynı şekilde manevi tazminat için; hakim takdirine göre bir ücret belirlenecektir. Bu ücret de kişinin uğradığı manevi zararın karşılanması amacını taşımaktadır.

SigortaHukuku Soruları

1Maddi Hasarlı Trafik Kazası yaptım, ne yapmalıyım?

Maddi hasarlı trafik kazalarında ilk yapmanız gereken karşı tarafla birlikte Trafik Kaza Tutanağı'nı eksiksiz ve olabildikçe detaylı doldurmaktır. Kaza görselinin gerçeğe uygun olması çok önemlidir. Kusur tespiti yapılacağı sırada bu görselde aracınızın bulunduğu şerit, kavşak varsa diğer araçlar, geçiş üstünlüğü gibi konular dikkate alınacaktır.

Aracınızın ve kaza yerinin fotoğraflarının olabildikçe net ve düzgün olması gerekmektedir. Değer kaybı alacağı için aracınızın kaza anındaki kilometresinin fotoğrafını da çekmeyi unutmayın.

Sürecin eksiksiz ve sorunsuz yürümesi için avukatınızdan destek alın.

2Yaralamalı veya ölümlü trafik kazası yaptım, ne yapmalıyım?

Yaralamalı veya ölümlü trafik kazalarında olay yerinde ilk kontrol etmeniz gereken olayı görüntüleyen kamera olup olmadığına bakmak olacaktır. Kusur oranının tespiti için delil toplamak çok önemlidir. Çünkü alacağınız tazminat kusur oranına göre belirlenmektedir. Daha sonra görgü tanıkları tespit edilmelidir.

Eğer ki kazada yaralanan veya yakını ölen kişi sizseniz hiç vakit kaybetmeden bir avukata danışmanız gerekmektedir. Sigortadan alacağınız sürekli iş göremezlik, geçici iş göremezlik ve geçici bakıcı ücretleri için yapmanız gerekenlerin eksiksiz tamamlanması gerekmektedir. Aksi takdirde sigortadan para alamayabilirsiniz.